La Höegne.

Zaterdag 10Dec2016 stond een dagje La Höegne gepland. Ik kende dit riviertje alleen maar via foto’s van internet, maar die dag hebben we de werkelijke schoonheid ervan leren kennen.

Ik werd rond kwart voor 8 opgepikt door mijn maatje Pat, snel een koffie to go en een broodje spek en ei gehaald bij de lokale bakkerij en toen richting Ardennen gereden. Het weer was prima en we hadden er zin in. Na een goed uurtje rijden kwamen we op de plek van bestemming.

Het avontuur begon eigenlijk al voordat we eigenlijk begonnen waren. Je rijdt door het bos richting Höegne en moet dan door de rivier zelf rijden om aan de overkant op de parkeerplaats te geraken. Nu heeft het blijkbaar ook aldaar een tijdje niet meer geregend want de waterstand was vrij laag.

Wandelschoenen aangetrokken, rugzak op de rug en foudraal met statief omgehangen, camera om de nek en beginnen maar!!! Ik had zeker een kilootje of 10 mee te slepen.

En ......... wat was het er mooi. Veel houten bruggetjes, watervalletjes. Dit was dé ideale plek om de pas aangeschafte HOYA ND64 (6 stops) filter te testen. Al snel waren de eerste foto’s waren gemaakt en op het eerste zicht vielen ze reuze mee, want ik had nog niet eerder gebruikt gemaakt van deze filter, maar was uiteraard wel goed voorbereid. Ik heb gedurende de wandeling afwisselend gebruikt gemaakt van statief met draadontspanner met ND64 filter (voor lange sluitertijden) en bracketed shots (5 opnames met verschillende belichting voor HDR).

 

De wandeling is niet echt gevaarlijk en het pad is goed onderhouden met ballustrades waar nodig. Je stapt over avontuurlijk terrein vol stenen, rotsen en knuppelpaden. Je moet dus goed opletten waar je loopt en stevige wandelschoenen zijn een aanrader. Naarmate je stijgt wordt ook de omgeving ruiger.

Tussendoor hebben we een korte pauze gemaakt in een belvédère waar je een mooi uitzicht had over de Höegne vallei. Daarna via een bospad teruggelopen, je ziet dan linksonder de rivier liggen. Ter hoogte van de Cascade Léopold II volgt dan een steile afdaling terug naar de rivier. Vandaar uit loop je dan een stukje over het inmiddels bekend pad terug naar de parkeerplaats.

Het is dan weliswaar “maar” een afstand van een dikke 7 kilometer, maar met een hoogteverschil van bijna 180 meter toch best wel vrij pittig. Dit is toch wel een van de mooiste wandelingen die ik tot nu toe gemaakt heb.

Als afsluiter hebben we ons nog zeer toepasselijk een lekker Belgisch frietje gegeten en zijn we zeer voldaan teruggekeerd richting Vaals. 

Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Wim gronenewegen (maandag, 12 december 2016 18:13)

  Geweldige foto,s ,compliment vriend,dat is gewoon natuur puur ,top

 • #2

  Andre (maandag, 12 december 2016 18:30)

  Hele mooie foto`s en inderdaad een hele mooie plek waar ik zeker eens een keer naar toe ga.

 • #3

  Frans Pelzer (maandag, 12 december 2016 19:28)

  Jurgen ,

  Je hebt een prachtig stukje natuur heel mooi in beeld gebracht. Mooie plaatjes met lange sluitertijden en hierdoor de Höegne als fluweel . Ga deze tocht zeker op mijn lijstje zetten . Zeker omdat ik al eens een tocht door de Ardennen ( Hoge Venen ) heb gemaakt die ook de moeite waard was.

  Gr Frans

 • #4

  Gerda (maandag, 12 december 2016 20:07)

  Prachtige fotos Jurgen en een heel fijn verhaal.Wij hoeven echt niet ver te reizen om zulke mooie wandelingen te kunnen maken.

 • #5

  Willy (maandag, 12 december 2016 21:13)

  Wat een schitterende foto's zijn het geworden Jurgen. Wat een mooi gebied is dit zeg. Je hebt er een mooi verhaal van gemaakt. Ga dit gebied zeker noteren.

  Groetjes,
  Willy

 • #6

  Roger Seef (dinsdag, 13 december 2016 14:59)

  GEWELDIGE Foto's Jurgen.

  Elke keer weer kijk ik vol verbazing naar je foto's, gewoon helemaal Toppie.
  Jruss.

 • #7

  Franca Feijen (donderdag, 09 februari 2017 08:22)

  Hallo Jurgen,

  Wat heerlijk dat je ons in woord en beeld je mooie wandelingen en ervaringingen
  deelt. En ja de natuur verrast ons altijd ver weg maar heel zeker ook dicht bij huis.
  Het is de kunst om het te zien of te leren zien!

  Groetjes Franca Feijen.