Luxemburg.

Het is zaterdag 28Jan2017. De wekker gezet op 5 uur, maar zoals gewoonlijk ben ik eerder wakker. Om 6 uur wordt ik opgepikt door mijn maatje Rolf. We gaan richting Luxemburg en hebben er zin in. Op het plan staat voornamelijk Vianden en het nabijgelegen Muellerthal, ook wel Klein Zwitserland genoemd.

Rond kwart voor 8 kwamen we aan op de plek van bestemming, het mooie stadje Vianden.

Op het moment dat je Vianden binnenrijdt, ben je gelijk verkocht (ik althans). Het mooie stadje oogt nog een beetje middeleeuws, maar de echte blikvanger is het imposante kasteel. Hoog boven het stadje torent dit prachtige bouwwerk uit.

Ik was vantevoren goed voorbereid en wist al diverse plekken waar we konden fotograferen. Dat scheelt dan natuurlijk in onnodig zoekwerk en tijdsverlies. Al snel vonden we een mooie plek om het prachtige kasteel te fotograferen. De titelfoto is vanuit dit standpunt gemaakt. Het kasteel kan vanuit verschillende standpunten gefotografeerd worden. Al snel werden de eerste opnames gemaakt, via statief wel te verstaan.

Hierna zijn we verkast naar het plateau van de Mont St. Nicolas. Daar de auto geparkeerd en een stuk gelopen naar een plek waar je een schitterend uitzicht hebt over Vianden en het mooie landschap. Het is in feite bij het kabelbaan station. Normaliter kun je dus vanuit Vianden met de kabelbaan omhoog. Aangezien deze nu uiteraard gesloten was, moesten we het dus op deze manier doen.

Ook hier fraaie foto's kunnen maken, het licht was inmiddels al zo goed, dat het uit de hand kon. Camera op bracketing ingesteld (wat ik prefereer bij landschappen) en schieten maar!!!

Daarna na een pittige klim weer terug naar de auto, daar een boterhammetje gegeten en toen besloten naar het nabijgelegen Muellerthal te rijden met de bekende Schiessentuempel waterval.

 

Het was een km of 25 rijden en op de weg erheen viel ons op dat veel snelstromende beekjes en rivieren gewoon deels bevroren waren. Het zou toch niet zo zijn dat de waterval bevroren was???


We arriveerden op de parkeerplaats nabij de waterval, vandaar is het nog een paar honderd meter lopen naar de Schiessentuempel. Het was inmiddels lichtjes aan het regenen/ijzelen, dit was helemaal niet voorspeld. Na een half uurtje werd het minder en besloten we richting waterval te lopen. De waterval was gedeeltelijk bevroren, het moest hier dus de afgelopen dagen/weken behoorlijk gevroren hebben, anders is dit niet mogelijk.

 

Heel voorzichtig de trapjes afgelopen, want deze waren behoorlijk glad door de aangevroren regen. Het zag er zeer imposant uit en ik begreep dat dit een van de meeste gefotografeerde plekjes in Luxemburg is. Hier met statief en de ND64 filter wat opnames gemaakt om een mooi effect in het stromende water te krijgen.

Normaal gesproken zouden we van de parkeerplaats een wandeling lopen, die via diverse klimmetjes, houten trappen, stenen trappen door een gedeelte van het Muellerthal zou lopen. Aangezien het echter veel te glad en gevaarlijk was, hebben we hiervoor niet gekozen. We zijn nog een stuk langs de rivier de Schwarze Ernz gelopen en toen terug naar de auto.

We wilden graag nog wat foto's van Vianden maken en zijn derhalve teruggekeerd. In Vianden zelf bij een zeer leuk restaurant naar binnen gelopen om een "hapje" te eten. De Nederlandse eigenaar met zijn vrouw waren zeer vriendelijk (zoals de Luxemburgers ook). Soepje vooraf en als hoofdgerecht een heerlijk schnitzel. Het eten was gewoon heerlijk voor een zeer normale prijs.

 

De eigenaar gaf ons nog een paar tips qua standpunten om het kasteel te fotograferen. Hier zijn we dan na het eten ook nog naartoe gereden en hebben nog behoorlijk wat foto's kunnen maken.

 

Uiteindelijk besloten om toch maar weer terug te rijden naar het Limburgse. Bij de grensovergang nog gestopt, alwaar nog wat rookwaren, sterke drank werden gekocht. Het loont zich namelijk echt, de verschillen met Nederland zijn zeer groot.

 

Uiteindelijk kwamen we rond half 7 in de avond weer aan in Vaals. Het was een super dag met vele mooie foto's. We gaan zeker nog eens terug en dan vooral om te kunnen wandelen in het Muellerthal, wat nu door de gladheid helaas niet mogelijk was.

Ik kan iedereen het mooie landje Luxemburg aanbevelen. We'll be back!!!

Hieronder nog een aantal plaatjes van die dag. Groetjes, Jurgen.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Willy (donderdag, 09 februari 2017 14:13)

  Hoi Jurgen,
  Heb met plezier je verhaal gelezen. Wat zullen jullie daar genoten hebben zeg.
  Aan jouw foto's te zien is het een geweldig mooie plaats. Ga hem noteren om daar ook eens heen te gaan met Dinant. De foto' s zijn schitterend Jurgen.
  Groetjes, Willy

 • #2

  Wim groenewegen (donderdag, 09 februari 2017 16:57)

  Hoi vriend,een heel groot compliment,prachtige foto,s,en een super verhaal erbij geschreven,dat is genieten,groetjes en blijf genieten van de natuur

 • #3

  Jurgen Maassen (vrijdag, 10 februari 2017 09:43)

  Thanks Willy en Wim voor de leuke reacties.

  @ Willy, ik kan het je aanraden om er eens heen te gaan. Hotelletje pakken daar en dan een aantal dagen daar en in de omgeving rondstruinen. Er zit ook behoorlijk wat wild, hebben die morgen ook ree, vos gezien (geen telelens bij me).

  Grt. Jurgen.