De waterspreeuw, een fascinerende vogel.

Al enkele jaren volg ik een koppeltje waterspreeuwen, roodbuikwaterspreeuwen om precies te zijn (ondersoort Cinclus cinclus aquaticus).

Op donderdag 16 maart ben ik samen met mijn maatje Wim deze prachtige vogel weer gaan observeren. Het was spannend, want vorig jaar brak een vogel een pootje en die heeft het uiteindelijk niet overleefd. De vraag was dus nu of de lege plek inmiddels gevuld was.

Bij aankomst op de plek was deze vraag snel beantwoord. 2 waterspreeuwen vlogen op en af en waren volop bezig met het bouwen van hun nest.

Snel de spullen uitgepakt, statief opgezet, camera en lens erop, onder het camouflagenet en observeren maar!!!

De waterspreeuw is in alle opzichten een fascinerende vogel om te zien. De manier waarop hij fourageert naar ongewervelden, zoals larven van haften, steenvliegen en schietmotten is geweldig om te zien. Zuurstofrijk, snelstromend water met stenen op de bodem is een vereiste voor deze prachtige vogel, aangezien de genoemde prooien in dit soort water voorkomen. Ze duiken onderwater en gebruiken hun vleugels om te zwemmen en lopen zelfs over de bodem van de beek of rivier, om daar tussen de kiezels hun prooien te vinden. Daarbij worden hun ogen beschermd door een beschermend knipvlies. Hun verenkleed is waterafstotend.

Tijdens het observeren viel me een aantal dingen op die ik eerder niet opgemerkt had. Het in de bek verzamelde nestmateriaal wordt, voordat het naar het nest wordt gebracht, eerst nog eens zorgvuldig gewassen in de beek en droog geschud. Ook viel me op dat enkele bladeren die het nest in werden gebracht, er naderhand weer uit werden gehaald. Mijn theorie is (maar die kan ik niet bewijzen) dat sommige bladeren te scherpe randen hebben, die de jonge vogels zouden kunnen verwonden nadat deze zijn uitgekomen.

Maar liefst 6,5 uur hebben we onder het camouflagenet verbracht, van 9 uur ’s morgens tot half 4 ’s middags om precies te zijn. Af en toe kwam een ijsvogel voorbij geschoten en ook de grote gele kwikstaart liet zich zien. Het was genieten en we waren blij dat er weer een koppeltje actief is die hopelijk de nodige jonge vogels zullen grootbrengen dit seizoen (en de komende jaren natuurlijk).

De waterspreeuw, een prachtige en fascinerende vogel!!!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 4
  • #1

    Gerda (zaterdag, 18 maart 2017 09:34)

    Heel mooi verhaal over deze prachtige vogel.Ik heb hem zelf nog nooit gezien.Bedankt voor de prachtige foto's

  • #2

    Wim groenewegen (zaterdag, 18 maart 2017 12:12)

    Prachtig geschreven vriend,en super foto,s,het was weer genieten om dat mee te maken

  • #3

    Willy (zaterdag, 18 maart 2017 15:50)

    Het observeren van zo'n mooie vogel neemt heel wat tijd in beslag. Petje af jongens.
    Mooi om te lezen hoe ze het nestmatriaal uitzoeken. Bedankt voor het mooie verhaal en foto's Jurgen.
    Groetjes

  • #4

    hans (zondag, 19 maart 2017 09:50)

    Mooi te zien dat er weer een stelletje bezig is met een nest. Fraaie plaatjes met het nestmateriaal. Waren de gr gele kwikjes ook al bezig? Ga binnenkort ook weer eens kijken om wat bedrijvigheid vast te leggen.