Een dagje in de Viroinval.

Het is dinsdag 19 juni 2018. Al een tijdje geleden hebben mijn maatje Frans en ik een reis naar de Viroinval gepland. Vorig jaar reeds hadden we een trip gepland, die helaas wegens het miserabele weer toen geen doorgang kon vinden. Nu is het dan zover. De weersvoorspelling is goed te noemen. Om 04.00 uur word ik opgepikt door Frans.

 

Naarmate we ons doel bereiken wordt het bewolkter, wat niet meteen slecht hoeft te zijn. Ik heb dit liever als het felle harde licht.

We arriveren rond 06.00 op de plek van bestemming, geheel volgens planning. Na een stukje gelopen te hebben komen we op een aantal weien waar meteen het enorme aantal Dambordjes opvalt. Al snel worden de eerste opnames gemaakt. Het is wel aardig bewolkt, dus ik moet hoog in de ISO om een beetje sluitertijd te krijgen. Dit omdat ik alle foto’s uit de hand neem.

Na nog geen half uur gelopen te hebben, ontdekken we het eerste Groot Geaderd Witje. En dat is dan meteen de wenssoort die ik zo graag wilde vastleggen. Van alle kanten kunnen we deze prachtige vlinder vastleggen en bewonderen. Voor mij nu eigenlijk al een geslaagde dag.

Op een gegeven moment begint het te motregenen. Ook dat is op zich niet zo heel erg, het moet alleen niet erger worden. Uiteindelijk weten we in deze omgeving heel wat Dambordjes vast te leggen en een stuk of 6 Groot Geaderde Witjes.

We besluiten op een gegeven moment naar de auto terug te gaan en een ander gebied te bezoeken. Even een boterhammetje nuttigen, bijkletsen en vertrek naar de volgende bestemming. Daar aangekomen is de temperatuur inmiddels aardig gestegen, het zonnetje komt zelfs zo af en toe door. Dat merk je dan ook meteen aan de vlinders, die actief worden en al beginnen rond te vliegen.

In dit gebied zijn kuilen, de zgn. Fondry’s. Ontstaan door het miljoenen jaren durende spel van het water in de kalkstenen bodem. Sommige kuilen zijn wel 20 meter diep en omringd door gigantische rotsen. Prachtig om te zien.

Het wordt lastiger en lastiger om de inmiddels zeer actieve fladderaars vast te leggen. Een Dambord wijfje met gespreide vleugels kunnen we nog zeer uitgebreid vastleggen. Daarna krijgen we nog de zeer fraaie Braamparelmoervlinder (zie titelfoto) voor de lens.

Ook hier besluiten we om nog een volgende en laatste plek te bezoeken. Aldaar aangekomen lopen we enkele kilometers langs een bospad heen en terug. We zien genoeg Parelmoervlinders, helaas niet vast te leggen omdat ze simpelweg veel te actief zijn. Ook spotten we nog enkele keren de Grote Weerschijnvlinder, helaas ook niet vastgelegd omdat hij veel te snel en actief is en als hij dan eens gaat zitten, is het hoog in de bomen.

Het is inmiddels rond 13.30 uur geworden en ik stel voor om op mijn kosten lekker ergens in de buurt te gaan eten. Dat doen we dan ook, onder het genot van een lekker zelf gebrouwd bier in het restaurant van een Nederlandse eigenaar. De brouwerij staat gewoon in het restaurant zelf, hele leuke locatie. Afsluiten met een heerlijke cappuccino en dan vertrekken we weer richting Vaals.

Onderweg hebben we nog zeker anderhalf uur file, maar dat hoort erbij. Rond 18.30 uur arriveren we in Vaals. Het dagje zit er weer op. We hadden stiekem gehoopt op meer soorten, maar ook dat kan je niet beïnvloeden. Ook het mindere weer heeft daar zeker toe bijgedragen.


We hebben hoe dan ook genoten en ik persoonlijk heb er weer 2 nieuwe soorten bij met het Groot Geaderd Witje en de Braamparelmoervlinder.

Tot slotte nog enkele foto’s van deze mooie dag.

Groetjes, Jurgen.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Leo Tukker (donderdag, 28 juni 2018 19:17)

  Schitterende foto's, Jurgen.

  Groet, Leo

 • #2

  yvonne (vrijdag, 29 juni 2018 00:49)

  Leuk zo n verslag en wederom prachtige foto s
  Groetjesssssss

 • #3

  Wim groenewegen (vrijdag, 29 juni 2018 06:05)

  Een heel groot compliment vriend,prachtige foto,s,,en een leuk verslag,het blijft genieten in de natuur